Najniebezpieczniejsze barwniki spożywcze – aluminium i litorlubina

Obecnie do żywności dodaje się bardzo dużo różnych chemicznych substancji, które mają spełniać różne role. Dodatki e do żywności mogą poprawiać jej smak, przedłużać termin przydatności do spożycia oraz zmieniać ich kolor. Jakie są najniebezpieczniejsze barwniki, jakie możemy znaleźć w jedzeniu?

Aluminium

Jeden z najbardziej niebezpiecznych barwników. Może powodować chorobę Alzheimera, choroby nerek i płuc. Jest dla nas toksyczny i może sprawić, że będziemy mieli problemy z układem rozrodczym, nerwowym oraz krwionośnym. Często używa się go do produkcji ozdób do ciast i tortów. Pokrywa on je cienką warstwą.

Litorlubina

Używa się jej do produkcji serów. Może powodować reakcje alergiczne, bezsenność oraz katar sienny. Jeśli będzie spożywać go zbyt wiele, możemy nabawić się problemów trawieniem, które mogą okazać się dla nas naprawdę niebezpieczne. Szczególnie powinny unikać go dzieci, których organizm się dopiero rozwija. Jeśli będą one spożywać zbyt dużo tego barwnika, może się okazać, że nie rozwiną się prawidłowo, co będzie miało ogromny wpływ na ich dorosłe życie.